Thursday, April 19, 2012

Mégis Amszterdam

Az első Utazás cikket egy már korábban említett kedves kis luxemburgi városkáról akartam írni, hiszen olyan nagyon szerelembe estem vele azon a hűvös, de napos péntek délutánon, amikor Viandenben a Beneluxon át vezető utunk megérkezett második célállomásához. Hogy miért gondoltam meg magam mégis az egy külön történet és ki is térek rá hamarosan.

Hollandia fő-, de nem székvárosa (eddig még teljesen összhangban vagyok bármelyik útikönyvvel és a Wikipédiával) Amszterdam méltán híres és méltatlanul hírhedt. Turisták ezrei özönlenek a városba napról napra, minden fapados légitársaság listáján előkelő helyen szerepel (legfőképp azért, mert az 'a' betű igen előkelő helyet foglal el az ábécében), Európa méreteit tekintve a egyik legközpontibb helyet foglalja el, mind földrajzilag, mind gazdasági jelentőségében. Mint akármelyik város a világon, Amszterdamnak is megvannak a maga sztereotípiái, amelyekkel nem szándékozik harcolni, a szuvenír boltok porcelán szélmalmainak számát tekintve - jobb híján.


Amikor sikerül túljutni a "coffee shop"-ok kínálatán, kigyönyörködtük magunkat a csatornák mellett húzódó holland építészeti remekekben és az alattuk piros lámpával megvilágított kisasszonyok lenge öltözetekkel takart bájaiban, vettünk nagy hengerbe összecsavart Van Gogh képet, marihuána vetőmagot a virágpiacon, készíttettünk "I amsterdam" fényképet és letudtuk a Zara-H&M-Bershka-New Yorker négyest a Kalverstraaton (ami a kedves és kiváltképp humoros barátom szerint az egyetlen utcanév Hollandiában, amit sikerült megjegyeznem) akkor elkezdhetjük keresni az igazi Amszterdamot. A "vigyázz az amszterdami biciklistákkal" valamint "válts előre jegyet az Anna Frank múzeumba" tanácsokat mindenképp érdemes megfogadni, (csak mert a biciklisták tényleg veszélyesek) de nem vesztegetném ilyenekkel az időt, akkor ugyanis nem lépnénk át az útikönyvek bűvkörét.



Soha nem voltam főváros párti, mondom ezt vidékiként teljesen jogosan, aki legfőbb áldozata a főváros-sztereotípiának (Ahh, Hungary? So you are from Budapest...), ezért rögös út vezetett a kapcsolatunkig - úgy értem Amszterdam és köztem lévő jelenlegi kapcsolatig. Az esős idő miatt azok a turisták, akiknek megadatik a ritkaság, hogy napsütésben tölthetnek el pár szélcsendes napot, igazán szerencsésnek vélik - és vélhetik is magukat. Sajnos arra vonatkozólag, hogy mikor látogassuk meg a várost a legkisebb eséllyel esőre nem létezik válasz, ilyen időszak nincs: minden évszek tartogathat itt kellemes és kellemetlen meglepetéseket egyaránt. A hollandok kisajátították a tengert, ezért most visszakapják azt a vízmennyiséget, amit szárazfölddé változtattak, csak felülről, esőben.* De ezek a napsütéses napok valahogy vonzzák a turistákat, vagy csak nagyobb számban csalogatják ki őket a borsos árú hotelszobáikból a nap folyamán és minden utca zsúfoltságig megtelik turistákkal és napélvező hollandokkal. Teljesen érthető ez, egy évben alig van pár ilyen nap, jobb esetben pár hét, amikor a bár teraszán iszogathatják sörüket. Nos, ilyenkor ne induljunk az igazi Amszterdam keresésére.



Amikor látni szeretnénk, hogy mégis mi olyan nagyszerű ebben parányi városban, ami könnyen bejárható gyalog egy nap alatt, akkor válasszunk egy borús, kedd vagy szerda délutánt. Ilyenkor érdemes megtalálni a Herengracht és Keizersgracht nevezetű utcákat a térképen. melyek az Amstel folyó csatornái mellett félkör ívben húzódnak közel a Rembrandpleinhez. Tegnap itt tettem egy sétát kora este és hirtelen megértettem az összes bevándorlót, akik a jobb élet reményében az ígéretes Nyugatra, azon belül is Amszterdamba vágyódtak. Bár nem túl sokszor fog nekik megadatni, hogy ezen a környéken megfizethető lakóhelyet találnak, de ha minden este csak egy sétát tehetnek itt, már érezhetik úgy, hogy megérte.



Itt a sarkunkba lépő turisták nélkül tekinthetjük meg a fákkal szegélyezett hatalmas csatorna partját, a míves boltozatú keskeny és magas holland házakat. Néha elfut majd mellettünk egy igazi bennszülött amszterdami, aki futással harcol a stressz és a város kínálta gasztronómiai csodák ellen, látunk pár veszekedő kacsát a vízen, de más biztosan nem zavarja meg ezt a képeslapi hangulatot.

A legjobb az egészben, hogy ez a séta nem jelenti azt, hogy letérünk a kitaposott ösvényről, hiszen ennél beljebb a városban már nem találunk semmit. Felfedezhetünk néhány designer boltot, kedves és hangulatos kávézót, ahol akár kiolvashatjuk a holland Vogue első (történelmi) számát. Olyan ez mint egy csodaszép falu egy város közepén.



Annak idején büszke álrotterdamiként hangoztattam, hogy Rotterdam mennyivel jobb mint Amszterdam. Nem tetszett a várost ellepő árusok és turisták hada, nem tetszett, hogy mint minden más főváros, Amszterdam is veszít holland karakteréből és átváltozik egy nemzetközi cirkusszá. De most, hogy egyre többször látogatom meg a várost különböző ügyek miatt, mindig egy kicsit szerelembe esek vele. És ha megadatik, hogy azokon a borús, 'tipikus holland' estéken, a boltok nyitvatartásának végeztével újra végigsétálhatok majd azokon a széles utcákon, tudom előre, akkor még inkább szerelembe esek majd.



Város:      Amszterdam
Ország:    Hollandia
Mivel:      repülő (KLM, Transavia vagy Wizz Air (!))
Útleírás:   Lonely Planet (angolul)



2 comments:

  1. Love these pics!
    Love your blog, follow each other's both with GFC and facebook? It would be great!
    Kiss


    Tati ♥ pearls
    Tati ♥ pearls on Facebook

    ReplyDelete
  2. Hey Tatiana!! Thank you! I am also working on the English edition I just have to figure out a nice way to blog on two languages at the same time. Of course we can follow each other. I still don't have a FB page for my blog but I will let you now also about that.

    Un bacio,

    Hajni

    ReplyDelete