Wednesday, June 6, 2012

Miért Hamburg?

why hamburg
Mit ennél reggelire egy kávé mellett Párizsban? Legalább egy croissant-t, természetesen. Na és Hamburgban? FRANZBRÖTCHEN-t! Ez az isteni, cukros-fahéjas péksütemény pillanatok alatt belopta magát a szívembe. Tökéletes reggelire, de desszertként is megállja a helyét. Minden jobb cukrászda kínálatában megtalálható, a Hauptbahnhof mellett pedig különféle ízesítéssel és töltelékkel is kapható. Ára €1 körül mozog, igazán belefér még a legszegényebb hátizsákos turistáknak is. Kihagyhatatlan!




Ha városhoz szeretnénk kötni a Beatles történelmét, akkor egyértelműen Liverpool ugrana be első helyen. A második, és egyáltalán nem kevésbé fontos helyszín a Beatles életében azonban a német kikötőváros, Hamburg, itt kezdte el ugyanis számottevő karierjét a legendás együttes. A történetet színesíti az úgy nevezett ötödik Beatle misztikuma. Hamburgban - akárcsak Liverpoolban - található egy Beatles múzeum, amely jól kihasználja a felhajtás körüli bevétel-lehetőséget. Nem veszítesz semmit, ha nem szeretnél rá költeni, éppen elég felemlő a tudat, hogy azokon a köveken lépdelsz, ahol hajdan a Beatles megalapozta jövőjét.


Hatalmas élmény volt számomra metrójeggyel hajón utazni. A sebesen száguldó, forduló és kikötő hajók tömegközlekedési eszközként szolgálnak Hamburgban és tarifájuk megegyezik bármely más tömegközlekedési eszköz (Hamburgban metro-vonal és busz található még) fuvardíjaival. Könnyen és gyorsan eljuthatsz egyik helyről a másikra, egyik partól a másikra. Vigyázz, néha olyan nagy lendülettel kötnek ki, hogy az egész megállót vízzel fröcskölik le.



Úgy tűnik Hamburg híre valahogy mindig a második helyre szorul: a Beatles történelmében és még a piroslámpás negyeddel is. Amszterdam híres szűk, prioslámpás utcácskáiról, ahol az ablakok mögött alulöltözött örömlányok kínálják bájaikat a bámészkodó (szex)turistáknak. Hasonló a koncepció, de mégis különbözik a hamburgi piroslámpás negyed, ami sokkal kisebb és számomra egészen megdöbbentően, nőknek tilos a belépés! Kevésbé direkt, de teljesen egyértlmű azonban az utcán ácsorgó hölgyek szándéka és foglalkozása. Felismerhetőek övtáskájukról és esernyőjükről, valamint látszólag céltalan utca szélén álldogálásukról. A Reeperbahn azonban többet is kínál: bárok, diszkók, striptease és magukat belövő fiatalok mindenfelé. Pánikra semmi ok, erős rendőri jelenlét érezhető és tapasztalható.

Hamburg ezeken kívül még rengeteg látnivalóval és hírességgel szolgál, én csak kiragadtam négyet, amelyek számomra a legérdekesebbek. Hamburg egy igazán élhető, nyüzsgő nagyváros, időjárása azonban megszenvedi az Északi-tenger közelségét. Az ott élők nagyrésze jómódú, ez látható az épületeken, autókon, köztereken és boltokon. Az árak a német sztandardnál kicsit magasabbak. Közvetlen járatot Budapestről Hamburgba csak a Lufthansa működtet.

2 comments:

  1. Hi Hajni! I just checked out your blog after seeing your comment on SimplyLuxuriousLife. This is very nice! I wish I could understand the text though. Can I view it in english?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh darling thanks for your comment, it's really nice of you :)

      Yeah I am thinking about start to blog in English as well but for the moment I am sooo busy with my exams and assignments for school that I am not sure when I will have the time to translate.

      But I am very happy you liked it anyway. I will keep you posted about English posts.

      Thanks a lot again!! <3

      Delete