Thursday, May 3, 2012

Dinantról

Amikor eldöntöttem, hogy meglátogatom Dinantot Benelux-túrám során, gyakorlatilag semmit sem tudtam még a parányi belga (vallon!) városkáról, melynek neve számtalan helyen fordul elő. Azért választottam a mai nap témájaként, mert pont ilyen drasztikus, felhős hangulatom van, mint Dinant maga. Teátrálisan gyönyörű és félelmetes egyszerre.


Dinant egy hatalmas szikla árnyékában, a Maas folyó két partján terül el. Kicsit hihetetlen, hogy a kisvárost átszelő folyó ugyanaz, mint az a folyó, amelyik hatalmas deltába torkollik Rotterdam környékén. Dinant megtekintéséhez nincs szükség semmilyen közlekedési eszközre és egy napra sem. A látványosságok gyorsan elérhetőek gyalog is, persze az nem garantált, hogy az időjárás kedvez ehhez. Található itt citadella libegővel, egy hatalmas barlang, amit csak "La Merveilleuse"-nek hívnak (A Csodálatos) és a képeslapokon mindig megjelenő Miasszonyunk templom. Ezekről itt több szó ne is essék, hiszen ha felütünk egy Belgium útikönyvet, megtalálunk róluk minden szükséges információt.


Dinant azonban büszkélkedik olyan látványosságokkal is, amelyek a kevésbé történelemre éhes turistákat is megragadják. Apró mivoltából kifolyólag vásárlás fronton nem a legnagyszerűbb helyen járunk: nincsenek kis designer boltok, inkább butikok, melyek tömegdivatot árusítanak. Mégis lehetséges egy sikk utazást megvalósítani Belgium ezen városkájában: elmerülhetünk egy kicsit a zenetörténelemben, élvezhetjük az éttermek által nyújtott kulináris élvezeteket és a szülőhazájában kóstolhatjuk meg a belga Leffe sört. Mindezen kalóriabombák után kipróbálhatunk számos kültéri sportot, majd pedig teljesen kikapcsolódhatunk a város egyetlen, de annál gyönyörűbb spa-jában. (Az oldal sajnos csak hollandul és franciául hajlandó részletek elárulni a különböző kezelésekről.) Mivel éjszakai élet gyakorlatilag nincs, egy könyv vagy magazin társaságában zárhatjuk az estét.


Tudod ki találta fel a szaxofont? Adophe Sax, Dinant város szülöttje. A róla elnevezett utcában (Rue Adolphe Sax) a 37-es szám alatt találhatjuk szülőházát, mely ma egy apró interaktív múzeumként van berendezve, ahol végigkövethetjük a szaxofon létrejöttének történetét 3 nyelven (angol, holland és francia) és az azt követő csatározásokat a szabadalmi jogokért. Megszólaltathatjuk (gombnyomásra) a falon függő hangszereket és készíthetünk egy fényképet a saját háza előtt ücsörgő Monsieur Sax-szal. A belépés ingyenes és igazán nem vesz sok időt igénybe.
A sörök rajongói bizonyára ismerősek a Leffével. Dinantban található a Leffe Apátság, melynek szerzetesei egy szép nap sör gyártásába kezdtek. Azóta a sör gyártásának helye megváltozott, a régi sörfőzde nem látogatható és az apátság is csak nyáron, de mégiscsak egy sörtörténelmi helyen állunk.
Ki is élvezhetjük a sörtörténelmet (kit érdekel, hogyan gyártják, ha inni itt is lehet?) a Café Leffe-ben, ahol természetesen Leffét csapolnak és az itallapon megtalálható az összes létező válfaja. A kávézó a Maas közvetlen partján terül el, gyönyörű a kilátás a teraszról és étteremként is működik 11.30 és 22.00 között.
Ha már a kulináris élvezeteknél tartunk, Dinant bővelkedik éttermekben és kávézókban és akár a Maason sétahajókázva is kipróbálhatjuk a vallon konyhaművészetet. A legnépszerűbb a francia és a belga konyhaművészet, de találhatunk olasz és orientális éttermeket is.
A dinanti keksz (Couques de Dinant) egy mézes édesség melyet különböző formákban sütnek és forró italok mellé fogyasztják. Dekoratív külseje miatt tökéletes ajándéknak (jéé, belga mézeskalács), de az ízétől ne várjunk el túl sokat. Keksz? Keksz!
Aki Belgium ezen részébe látogat, az valószínűleg tisztában van vele, hogy az Ardennekben van.Dinant és az Ardennek általánosságban nagyszerű lehetőséget biztosítanak egy aktív, mozgásban és kikapcsolódásban gazdag utazáshoz. Az erdős-dombos régió tökéletes színhelye különböző kültéri sportoknak: kajakozás, túrázás, lovaglás, biciklizés, sziklamászás, paintball és horgászás. Egy kis tájékozódással mindezt meg is találhatjuk Dinant közelében. 
Dinant nem egy nyüzsgő nagyváros, megvan a maga kissé durva belga hangulata és némi francia tudás hatalmas segítségünkre jöhet. Ugyanakkor tökéletes helyszín kikapcsolódásra, hiszen nem fogunk csalódni - pár itt eltöltött óra után nagyon messze fogjuk érezni magunkat mindentől, ami modern. 


Város: Dinant
Ország: Belgium
Mivel: repülő (Brüsszelbe WizzAirKLMBrussels Airlines), vonat
Útleírás: Trabel

1 comment: